A körömbenövés: fájdalmas lehet, de kezelhető

Neked sem ismeretlen fogalom a körömbenövés? Mostani blog posztunkban kivesézzük a kialakulásának legfőbb okait és következményeit, illetve a kezelésével kapcsolatban is találhatsz hasznos tippeket.


A téli cipellőkben sok megpróbáltatásnak van kitéve a lábunk, különösen akkor, ha nem megfelelő a formája. A különféle csúcsos orrú fazonok, illetve azok, amelyek nem megfelelően támasztják alá a boltívet, az ujjakat összenyomják, aminek mind rövid, mind hosszú távon fájdalmas és csúnya következményei lehetnek. Rövid távon bőrkeményedések és körömbenövés alakulhat ki, hosszabb távon azonban az ujjak deformálódhatnak, így alakul ki pl. a rettegett „kalapácsujj” is.

A körömbenövés

Mivel ez egy körömblog, foglalkozzunk a körmöt érintő kérdéssel: mi az a körömbenövés, miért alakul ki, hogyan lehet megoldani, mi vele a teendő?

A körömbenövésről

A körömbenövés leggyakrabban a nagyujjakon alakul ki, néha csak az egyik, de leggyakrabban mindkét oldalon. Oka a helytelen manikűr (túlságosan lekerekítjük a köröm szélét és így oldalirányú növekedésre késztetjük a körmöt), illetve hogy a szűk cipő, a sportolás vagy más fizikai munka okozta  megterhelés a köröm szélét és a mellette húzódó körömágy lágy szövetét drasztikusan összenyomja.

Körömbenövés

A köröm széle gyakorlatilag belevág a húsba, ezáltal sebet okoz, majd idővel a folyamatos irritáció gyulladásban levő sarjszövet kialakulását idézi elő. Ez a duzzanat és/vagy vadhús rendkívül érzékeny, lüktető és fájdalmas, amely újabb fizikai behatásra akár vérezhet is. Ha nem ápoljuk megfelelően, elgennyesedhet, felülfertőződhet (begombásodhat), így komoly szövődményei is lehetnek.

Körömbenövés: Hogyan gyógyítják?

A körömbenövéssel érdemes pedikűröshöz fordulni, aki megpróbálja eltávolítani a húsunkba fúródott körömhegyet. Ha ez nem sikerül, vagy rendszeresen kialakul a gyulladás, érdemes körömágyplasztikai műtéttel orvosolni a problémát. A benőtt köröm kiigazítását helyi érzéstelenítésben, lézerrel végzik.

Az általános eljárás az, hogy a benövés felőli oldalon levágnak egy keskeny szeletet a körömből, és eltávolítják az ehhez tartozó körömtermelő matrix-sejteket is, hogy megakadályozzák a körömnövekedését abban az irányban. A műtét része a gyulladásból eredő vadhús eltávolítása is.

Vélemény, hozzászólás?