Gél lakk

Biztosan Te is hallottál már a gél lakkról. Még ha eddig nem is használtad vagy próbáltad volna, de barátnőid, ismerőseid már tuti említették párszor. A gél lakk a körömlakkok és a zselés műkörmök előnyeit ötvöző körömdíszítésre szánt alapanyag.

Ismerheted az alábbi nevek egyikén is, hiszen számos névvel illették már: gél lakk, géllakk, lakkzselé, zselélakk, gél lack, gél hatású lakk.

A jelenleg a kereskedelemben fellelhető gél lakkok mindegyike UV fény hatására köt meg, vagy ahogy konyhai szinten otthon mondani szoktuk: szárad meg. Így, ha még nem volt dolgod gél lakkokkal, akkor ez az oldal biztosan a segítségedre lesz, mert most itt minden szükséges alapinformációval ellátunk ahhoz, hogy belevághass első gél lakkos körömdíszítésed elkészítésébe, vagy csak kipróbáld ezt a körömdíszítő alapanyagot, ha még nem tetted volna.

Gél lakkokról

A gél lakk előnyei a hagyományos körömlakkokkal szemben

Te is átélted már a sok kellemetlenséget és idegeskedést, amikor körömlakkal dolgoztál? Belenyúltál, amikor még csak száradt és ezzel teljesen elrontottad a díszítésed és kezdhetted elölről? Vagy amíg a körömlakk száradt, szó szerint a székbe voltál kötözve, mert mozdulni sem lehetett, míg a lakk teljesen meg nem száradt?

Van egy remek hírünk akkor a számodra: ezzel most akár egy életre leszámolhatsz és véget vethetsz a szenvedésnek, hiszen a gél lakkokkal remek lehetőséged nyílik rá, hogy a sok bosszankodást magad mögött tudd és időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt spórolhass meg magadnak.

De lássuk, melyek ezek a legfontosabb előnyök:

  1. A gél lakkos körömdíszítésed rendkívül tartósak
  2. Könnyen kezelhetők, kenhetők. A minőségi és jó gél lakkok állaga krémes
  3. Eltávolítása hasonlóan egyszerű, mint a körömlakkoké
  4. Hagyományos UV csöves és a legújabb UV LED lámpák fényére is megköt
  5. Nem kell művésznek lenned és nincs szükség külön ecsetkészletre a gél lakk felvitelére a körmeidre.

A gél lakkos körömdíszítéseid rendkívül tartósak

A tökéletesen elkészített és kellő odafigyeléssel és alapossággal elkészített gél lakkos körömdíszítés akár 2-3 hétig is fennmarad. Nem töredezik be, nem reped meg, nem kopik meg és ami a legfontosabb: akár 2 hét után is ugyanolyan szépen csillogó marad, mint amikor elkészítetted. Ugye, nem is olyan rossz, ha így belegondolsz.

A gél lakk nagy előnye, egyben némi hátránya is a körömdíszítés kedvelőinek, hiszen egy-egy gél lakkos körömdíszítés viselési ideje a hagyományos körömlakkos körömdíszítésekhez képest hatványozottan kitolódik, hosszabbodik. Így ha Te olyan személyiség vagy, aki szívesen váltogatja akár 1-2 naponta is a körömdíszítését és mindig más és más mintákra, színekre és megvalósításokra vágyik, akkor a gél lakk nem biztos, hogy a kedvenced lesz. De ha szereted a szabadidődet önmagad vagy más hasznosabb dolgokkal is tölteni és nem szeretsz pepecselni pár naponta újabb és újabb körömdíszítés elkészítésével, akkor ez a Te tuti választásod!

Gél lakk otthonra

Számold ki bátran: míg egy körömlakkos körömdíszítés akár 1,5-2 órát is elvehet az életedből, míg teljesen megszárad, addig egy egyszerűbb gél lakkos körömdíszítés UV LED lámpa használatával, gyakorlottabbaknak akár 35-40 perc is lehet.

A gél lakk könnyen kezelhető, kenhető

Az igazán minőségi és jól használható gél lakkokat úgy is felismerheted, hogy az állaguk nem olyan híg vagy vízszerűen folyós, mint a körömlakkoké. Attól sokkal sűrűbbek, mondhatni krémes állagúak. Azért fontos megjegyezni, hogy ma már számos olyan gél lakk létezik, amely a hagyományos értelemben vett gél lakkok állagát módosíthatják. Ezért lehet egy gél lakk minőségi és kiváló attól még ha kicsit folyósabb vagy éppen még sűrűbb. Ezt számos tényező is befolyásolhatja. De most vegyük csak a klasszikus, hagyományos gél lakkokat alapul és azok állagát tekintsük kiinduló pontnak.

Ismerős, amikor a körömlakkal dolgoztál és rendre elfolyt vagy lefolyt a körömlemezedről, amikor nem megfelelő mennyiséget vittél fel? Na, a gél lakkokkal ennek vége. A krémesebb és sűrűbb állagnak köszönhetően a gél lakkok kevésbé folynak meg. Nem kell aggódnod a sűrűségük miatt, hiszen a gél lakk rendkívül jól tud terülni, ami azt jelenti, hogy miután felkented szépen kitölti a foltosabbnak tűnő helyeket. Mindezt pedig úgy, hogy nem folyik le. Természetesen a túlzott gél lakk anyagfelhordáskor is előfordulhatnak elfolyások, de ezt néhány ilyen kisebb baki után könnyedén megtanulod és nem fog előfordulni többet.

A gél lakk eltávolítása hasonlóan egyszerű, mint a körömlakké

Tuti, hogy hallottál már álhíreket és rémhíreket a gél lakk eltávolításával kapcsolatban, amelyek azt hirdették, hogy a gél lakkozástól a felhasználó mind a 10 körme is leesik. Ez alaptalan és téves megállapítás, ráadásul tudatosan megtévesztő is. Magától a gél lakkozástól a köröm nem sérülhet, nem rongálódhat meg. Persze ehhez megfelelő és alapos szaktudás is szükséges. Teljesen kezdő vagy hozzá nem értő kezek okozhatnak balesetet, de ezek 99%-a abból adódik, hogy a felhasználó nem volt tisztában azzal, hogy mit is csinál pontosan.

Nagyon fontos alapszabály: a minőségi gél lakkok eltávolításához nincs szükség semmilyen reszelésre, csiszolásra! Főleg nem azoknak, akiknek nincs ebben tapasztalata.

A gél lakk eltávolítása

A gél lakkot a megfelelő Géllakk leoldó folyadékok és kiegészítő termékek segítségével bárki, bármikor könnyedén eltávolíthatja, leszedheti körmeiről. Kicsit lehet időigényesebb, mint egy körömlakk lemosás, de megéri ezt a módszert választani, ha biztosan nem szeretnél saját magadban kárt tenni.

A gél lakkok reszelővel és csiszológéppel való eltávolítását pedig minden esetben csak szakember végezze!

A gél lakk hagyományos UV csöves és a legújabb UV LED lámpák fényére is megköt

Mint ahogy már korábban is írtuk, a gél lakkok a körömlakkok és a zselés műköröm alapanyagának házaságából született új anyag. Tartósságát a zselés műkörmökhöz mérhetjük, hiszen ezek is hetekig képesek tökéletesen szépek és csillogók maradni.

A gél lakkos körömdíszítések elkészítéséhez mindenképp szükséged lesz egy UV lámpára.

A gél lakkok ugyanis nem kötnek vagy száradnak meg a levegőn. Csakis UV fény hatására szilárdulnak meg, vagy szakszóval élve: megkötnek. Ezért ne is keress vagy ne is próbálkozz olyan gél lakknak kikiáltott termékekkel, amelyek azt ígérik, hogy lámpa nélküli gél lakkok, mert jelenleg nincs ilyen alapanyag a körmös szakmában! Gél lakk hatású körömlakk van, de az is csak körömlakk és korántsem lesz olyan tartós és szép, mint egy igazi gél lakk.

Gél lakk használata

A technika folyamatos fejlődésének köszönhetően pár éve megjelentek az UV LED lámpák a piacon, ami a LED-es technológiát kihasználva háromszor gyorsabb és sokkal nagyobb teljesítményre képesek a korábbi, hagyományos UV csöves izzókkal rendelkező körmös lámpáknál. Így a hosszú percekig tartó köttetés lerövidül egyetlen gél lakkos réteg megköttetésénél akár 30 másodpercre. Így nem csak időt, de rengeteg energiát spórolhatsz magadnak, hiszen a LED-es izzók sokkal kevesebb áramot fogyasztanak elődeiknél.

Nincs szükség külön ecsetkészletre a gél lakk felvitelére a körmeidre

Mivel a piacon jelenleg elérhető és kapható gél lakkok 99%-ánál a kiszereléstől függetlenül is, olyan tégelyeket vásárolhatsz, amelyek kupakjaiban már van ecset. Így nem kell külön-külön vásárolnod drága ecseteket, amelyeket külön karban kellene tartanod és szertartásos keretek között minden egyes használat után és előtt tisztogatnod.

Így, ha vásárolsz egy vadiúj gél lakkot egész biztos lehetsz benne, hogy hazaérve a kupakot lecsavarva azonnal használatba veheted és már kenheted is fel a legújabb színt gél lakkos körömdíszítésedre.

A gél lakk használata röviden

Mint ahogy már volt szó róla, a gél lakkok rendkívül könnyen és jól használható körömdíszítési alapanyagok. Nem igényel különösebb szaktudást a használatuk, de első használat előtt mindenképp erősen ajánlott a használatról alaposabban tájékozódni.

A gél lakkos körömdíszítés elkészítése egyszerű, de pár szükséges kelléket be kell szerezned, hogy tartós és csillogó legyen a körömdíszítésed. A gél lakk tartósságát a megfelelő előkészítés, majd a leoldható bonder határozza meg. A bonder, ami egy tapadást elősegítő alapanyag, kvázi olyan, mint egy kétoldalú ragasztó.

A leoldható bonder is UV vagy akár UV LED lámpa fényére köt meg és kötés után lehet felvinni az első réteg gél lakkot. Háromlépéses gél lakk esetén kötés után a második réteget is. Végül, hogy tartós és csillogó legyen a körömdíszítésed egy réteg leoldható fényzselével zárjuk a körömdíszítést. A leoldható fényzselé is UV vagy UV LED lámpa fénye alatt köt meg. A gél lakk használata egyszerű, csak pár apró szabályt kell betartani az elkészítés során és a körömdíszítésed szuper és tartós lesz.