10 dolog, amit tudni szeretnél a gél lakkok világáról

A gél lakkok, mint körömdíszítő alapanyagok mára már meghódították a világot. Rendkívül népszerű a könnyű használhatósága és a tartóssága miatt. Akár otthon is könnyedén elkészíthető és nem kell fél napokat az elkészítésén fáradozni.


Mostani listánkból pedig biztosan fogsz találni olyan érdekes tényeket, amit még nem tudtál, nem tudhattál a gél lakk világából. De lássuk a tízes listát!

1. A gél lakkok csak néhány színben léteznek?

Amikor a gél lakkot kitalálták és elkezdték forgalmazni, még csak néhány színben létezett, de a forgalmazók – látva a népszerűségét – folyamatosan bővítik a kínálatot. Biztos lehetsz benne, hogy minden évben a divatszínek kikerülnek a boltokba, de azok számára, akik nem követik szorosan a trendeket, szintén igen széles választékkal rendelkezünk, ami a színeket illeti.

2. Otthon is elkészíthetem a gél lakkot?

Igen, a gél lakk vagy lakkzselé otthon is felvihető a körmökre, hiszen nem szükséges hozzá különösebb szaktudás. Néhány eszköz (pl. UV-lámpa) beszerzése után otthon is bátran nekiállhatsz, a mikéntjét elolvashatod a blogunkon is.

Gél lakk

3. Sokféle kiegészítő szer szükséges hozzá?

A gél lakkok egyik csoportja az ún. ONE STEP lakkzselé, amelynek felviteléhez nem szükségesek kiegészítő szerek. Mégis, ennek használatához is szoktuk ajánlani a köröm előkészítésére szolgáló Nail prep, a zsírtalanításra szolgáló bonder, illetve a zselé fixálására szolgáló fényzselé alkalmazását. Továbbá kelleni fog a lakkzselé leoldásához szükséges tipleoldó is.

4. Sokféle eszköz kell hozzá?

A legtöbb eszközre a köröm előkészítéséhez van szükség. A köröm feltolására szolgáló eszköz, továbbá a buffer (amivel lecsiszolod és bolyhozod a körmöt), illetve a portalanításra szolgáló kefék talán már most is megtalálhatóak az eszköztáradban, így nem kell kifejezetten a zselé-lakkozáshoz beszerezni. De ha mégis újonnan van szükséged rájuk, érdemes jó minőséget választani, hogy hosszú távon kiszolgáljanak.

A legdrágább eszköz, amelyet be kell szerezned, az UV-lámpa. Különféle teljesítményű termékek közül választhatsz, minél nagyobb a teljesítmény (9, 18 és 36 W), annál gyorsabban köt a felvitt lakkréteg (7-8, 4-5, illetve 1-2 perc).

A lemosáshoz be kell szerezned még az ujjak végére húzható áztató gyűszűt, de ezek szintén többször használhatóak, így hosszú távon is csak egyszeri kiadást jelentenek.

gél lakk

5. Mennyire tartós a gél lakk?

A lakknál sokkal tartósabb, hiszen, ha vigyázol rá, akár 3-4 hétig is szépen, jó minőségben megmarad a körmödön.

6. A gél lakkot is lehet díszíteni?

Természetesen a gél lakk felületébe is illeszthetsz köveket, strasszokat, glittereket és flittereket, vagy más 3D-s díszeket. Ezeket az utolsó rétegbe nyomd bele finoman, az UV lámpázás előtt. A körömdíszek magtapadását és tartósságát tovább növeli a fényzselés alkalmazása, amelyet szintén UV lámpával kell megköttetni.

7. Milyen különleges színekben érhetők el a gél lakkok?

A gél lakkoknak több különleges csoportja is van, ami a színeket és speciális effekteket illeti. A színválasztékban találhatsz teli színeket (fényes és matt), neonszíneket, 3D hatású matt és fényes, és metál színekben pompázó lakkokat. Különlegesség a thermo-lakk, amely hőmérséklet-változás hatására változtatja a színét (hidegre világosodik, melegre, sötétedik).

8. Le tudom szedni a gél lakkot (egyéb szereit) a bőrömről, ha véletlenül rákerül?

Arra érdemes vigyázni, hogy a gél lakk felvitele közben alkalmazott szerek ne kerüljenek a bőrödre, mert kiszáríthatják. A festés közben a bőrre kenődött lakkot az UV-lámpás megkötés után bőrfeltolóval vagy rózsafa vagy narancsfa pálcával nyom nélkül le tudod kaparni.

9. Otthon le tudom mosni a gél lakkot?

Természetesen a zselélakk eltávolításához sem kell feltétlenül körömszalonba menned. Ehhez szükséged lesz áztató gyűszűkre (általában 5 db van egy csomagban) és tipleoldóra. Az egyes körmöket kb. öt percig kell áztatni, majd a felázott lakkot narancspálcával vagy bőrfeltolóval le tudod kaparni/tolni. Ha valahol makacskodna a lakk, itass át egy darab vattát a tipleoldóval és borítsd rá még egy-két percre. Érdemes a zselé lakk leszedése után is bufferrel könnyedén átpolírozni a körmöket majd portalanítani. Ha ápolni szeretnéd a lemosott körmöket, finom mozdulatokkal dörzsölj körömápoló olajat a körömágyba és a körömlemezbe.

10. Károsítják a körmömet a gél lakkok?

Nem tekinthetünk el attól, hogy a zselé lakk és a többi szükséges folyadék is vegyi anyagokból van, amelyek megterhelik a szervezetünket. Ugyanakkor biztos lehetsz benne, hogy nem károsabb a szervezetedre, mint a sima körömlakkozás, sőt, ha azt veszed, hogy egy gél lakkozással majdnem egy hónapig bírja a körmöd, akkor el tudod képzelni, mennyi körömlakklemosótól óvtad meg a szervezeted.

Vélemény, hozzászólás?