A köröm színe megváltozik – milyen okai lehetnek?

A legtöbb nő számára fontos a szép és ápolt köröm, de a változásaira is figyelni kell, mivel ezek betegségekre is utalhatnak. A színváltozásai sokféle okból következhetnek be, és fontos, hogy tájékozottak legyünk ezekkel kapcsolatban.

Bárki számára előfordulhat, hogy a körmein fehér foltok vagy pontok jelennek meg, vagy megváltozik a köröm alakja, mérete, felülete, elválhat a körömágytól, betöredezhet vagy felkunkorodhat. Sokan vitaminhiányra gyanakodnak, de a köröm változásainak sokféle oka lehet. A köröm érzékeny a szervezet változásaira, ezért a rendellenességek figyelmeztető jelek lehetnek.

Manikűrös vagy pedikűrös szakembereknek fontos ismerni a körömmel kapcsolatos egészségügyi problémákat, hogy időben figyelmeztetni tudják a klienseiket, ha orvosi segítségre van szükség. Nem minden változás jelent komoly problémát, de fontos tudni, melyek azok a jelek, amelyekre oda kell figyelni.

Az egészséges köröm jellemzően enyhén átlátszó rózsaszín, a körömágy vaszkularizációjának köszönhetően. Egy egészséges körömben nincsenek foltok, pigmentcsíkok vagy eltérő színű pontok.

Leukonychia jelensége

A leukonychia, vagyis a köröm fehér elszíneződése a leggyakoribb probléma, ami a természetes színének megváltozását érinti. Az okok között szerepelhet a súlyos vagy hibás manikűr, rossz minőségű körömtermékek, különböző betegségek, gombás fertőzés, menstruációs problémák, emésztőrendszeri betegségek, anyagcsere problémák, stresszes életmód.

További okok a köröm színváltozására

  • Antibiotikumok szedése
  • Túlzott dohányzás
  • Kozmetikumok túlzott használata
  • Szívbetegségek
  • Hormonális rendellenességek
  • Általánosságban elmondható, hogy alultápláltság és vérszegénység is befolyásolhatja a körmök állapotát. Vérszegénység esetén a körmök sápadtak lehetnek.
Köröm épsége
Köröm épsége


A manikűrös és pedikűrös szakemberek szerepe

Mint már említettük azért, mert csak úgy lehetsz igazán jó szakember, ha szível-lélekkel végzed ezt a szakmát. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a manikűr/pedikűr külső megjelenésére figyelsz, hanem a kliens „állapotára” is.

Különösen fontos, hogy a manikűrös és pedikűrös szakemberek legyenek képben a színváltozásainak okaival, hogy tudják, mikor kell beavatkozni. Így tanácsot adhatnak ügyfeleiknek, akik esetleg nem tudják, hogy a fent felsorolt állapotok bármelyikében szenvednek, mert ezek egy része nagyon súlyos. Egy jó szakember tudja, hogy nem elég a minőségi termékek beszerzése, fontos odafigyelni az ügyfélre és a körmeivel kapcsolatos apró egészségügyi elváltozásokra.

Vélemény, hozzászólás?