Az ecsetek színes világa

Az ecsetek: a műkörmös legfontosabb eszköze, hiszen azzal hordja fel a köröm alapanyagát, a különféle zseléket és festékeket, azzal pingál, helyezi fel a díszítőelemeket, majd végül a fixáló és/vagy textúrát adó fedőréteget.


A műköröm elkészítésének különféle folyamataihoz eltérő ecseteket használunk, ennek megfelelően számos eltérő ecsettel találkozhatunk a különféle boltokban és webshopokban.

Az ecsetek között többféle szempont alapján alkothatunk csoportokat. Kiindulhatunk az alapanyagukból, a formájukból és ezekhez természetesen szorosan kapcsolódik, hogy milyen termékekhez (zselé, porcelán, zselélakk, lakk) alkalmazhatjuk őket.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ecsetek alapanyaga lehet állati szőr vagy szintetikus szál. Az előbbi jobb nedvszívó, puhább, az utóbbi kevésbé tartja magában a nedvességet, de kissé masszívabb és ezzel együtt rugalmasabb ecsetfejet ad, így a határozottabb fizikai behatást okozó mozdulatokhoz érdemes ezeket választani, hiszen a szőrecsetek ezektől akár tönkre is mehetnek.

Formájukat tekintve az ecsetek között végtelen a választék és elmondhatjuk, hogy folyamatosan új és innovatív ecsetformák kerülnek a piacra. Kezdjük az építő ecsetekkel!

Ecsetek

Építő ecsetek porcelánhoz

A porcelán alapanyag kezeléséhez pontban végződő ecsetet használunk. Az ecset feje lapított és hosszabb vagy rövidebb ívelés után a szőrszálak végül egy pontba futnak össze. Van olyan kialakítás is, amelynél rövid párhuzamos haladás után nem ívben, hanem tompaszögben indul az ecsetvég a végpont felé. A pontvégű kialakítás rendkívül precíz munkát tesz lehetővé. A zselés ecsetek között találhatunk állati szőrből készülteket, amelyek tartósak, rendkívül pontosan vágottak és esztétikusak.

Az ecset vastagsága változó lehet, a méretet számokkal jelölik. A nagy méretű ecsetek lehetővé teszik a nagy mennyiségű sűrű alapanyag egyidejű kiemelését, így a munka jelentősen meggyorsítható. Ebben ez esetben azonban nagyon oda kell figyelni az anyagválasztásra, a megfelelő teríthetőségre, cseppmentességre.

Építő ecsetek zseléhez

A zselés építő ecsetek vége egyenesre van nyírva. Vannak szögletes és lekerekített sarkú változatok és természetesen ebben a csoportban is találhatunk eltérő méreteket. A szélesebb, nagyobb ecsetek az építés során az anyagfelhordást tudják meggyorsítani, a kisebbek a precíz munkához kényelmesebbek.

Az egyenes végű ecsetek között találhatunk hosszabb illetve rövidebb szálakkal rendelkezőeket, sőt keményebb és puhább szőrű termékeket is. A rövidebb és kemény ecsetek a sűrűbb, a hosszabb és puhább ecsetek a hígabb anyagok kezeléséhez praktikusak.

Mintázó ecsetek porcelánhoz és zseléhez

Az ún. 3D ecsetek sajátossága, hogy nem lapos, hanem hengeres kialakításúak. Alkalmasak a porcelánból épülő, a körömből kiemelkedő díszítések precíz kialakítására. A 3D ecset is egy pontban végződik, vagyis a sziluettje hasonló a porcelán építő ecsethez, így egyaránt alkalmas arra, hogy az építőanyag megfelelő adagját felvegye, elterítse, annak formáját kialakítsa, illetve precíz részleteket alakítson ki vele.

A 3D ecset zseléhez is használható, finom részletek, részletgazdag minták elkészítéséhez. Nagyon fontos, hogy ugyanazt az ecsetet nem használhatjuk felváltva porcelánhoz és zseléhez!

A ferde végű ecset szintén alkalmazható mindkét alapanyaghoz. Ezeket elsősorban az ún. „one move” technikához, illetve árnyékoláshoz, átmenetek kialakításához (pl. ombre) javasoljuk.

A vékony ecsetek számtalan kialakításban megtalálhatóak. Természetesen ezeken is van vastagság-jelzés, de különbözhetnek abban is, hogy elvékonyodó vagy kissé zömökebb a végük, illetve hogy milyen hosszúak a szőrszálaik. Ezeket vékony, precíz vonalak húzására (esetleg épp ezek árnyékolására), felezővonalak, átlók egyszerű, pontos kivitelezésére használhatjuk.

Szinte minden ecsetkészletben megtalálhatjuk a legyező ecsetet, amely furcsa, punk-tarajhoz hasonló formájával hívja fel magára a figyelmet. Számos funkcióra alkalmazható, pl. körömminták kialakításához az ecsetszálak végeivel egyszerre több vonalat húzhatunk. Alkalmas különféle színek összekeverésére, csillámpor lakkba keverésére, de szárazon a körömre felhordott csillámpor bőrről való eltávolítására is.

Vélemény, hozzászólás?