Ezeket a munkavédelmi előírásokat kell betartanod műkörmösként!

A műkörmös szakma manapság egyre népszerűbb, kreatív és emberközpontú foglalkozás. A szakma szép munkakörnyezetet és emberi kapcsolatokat kínál, viszonylag kis energiabefektetéssel. Ahhoz azonban, hogy sikeres és megbízható szakember légy, elengedhetetlen a munkavédelmi előírások betartása.

Munkavédelem a műkörmös szakmában

Mint minden szakmában, a műkörmözés és a manikűr esetében is alapvető a megfelelő munkavédelmi szabályok betartása. Az egészség és biztonság biztosítása a munkavégzés során fontos elvárás. A 1993. évi XCIII. törvény, az Mvt. foglalkozik a munkavédelem kérdéskörével, amely meghatározza a biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit. Ezek a műkörmösökre is érvényesek, hiszen a használt eszközök és anyagok (elektromos gépek, hegyes tárgyak, maró folyadékok, oldószerek) balesetveszélyt jelenthetnek.

A jogszabály célja, hogy meghatározza a munkáltatók és munkavállalók feladatait, jogait és kötelességeit az egészség és munkavégző képesség védelme érdekében. A munkabalesetek és foglalkozással összefüggő megbetegedések megelőzése kiemelt szempont. A szépségiparban különösen fontos ez, mert a vendégek védelmére és egészségére is gondolni kell.

Összefoglalva, a műkörmös szakma sikeres gyakorlása nem csak a kreativitásról és az ügyfélkapcsolatokról szól, hanem a munkavédelmi előírások szigorú betartásáról is. Ezáltal biztosítható a munkavégzők és az ügyfelek egészsége és biztonsága.

Műkörmös
Műkörmös

Munkavédelem a műkörmös szakmában

A munkavédelem két fő területe, a munkabiztonság és a foglalkozás-egészségügy, különösen fontosak a műkörmös szakmában.

Munkabiztonság és munkaegészségügy

  • Munkabiztonság: A munkabiztonság a balesetek megelőzésére és a már megtörtént balesetek kivizsgálására, valamint megismétlődésük megakadályozására irányul. Műkörmös szakembereknek ügyelniük kell az eszközök biztonságos használatára és arra, hogy a vendégek ne sérüljenek meg a kezelések során.
  • Munkaegészségügy: Ez a terület a munkavállalók egészségének megóvására és az egészséges munkakörülmények megteremtésére összpontosít. Foglalkozik a munkaalkalmassággal, a munkakörülményekkel és a munkalélektani kérdésekkel is.

Sok minden kapcsolódik ehhez a két területhez. Például egy műkörmösnek mindig ügyelnie kell arra, hogy az általa használt eszközök ne tegyenek kárt a vendégben. Éppen ezért kell tudniuk, mit kell tenni, ha az oldószer például a vendég szemébe került. De nem véletlen írják rá a géllakkleoldó folyadékok dobozára sem, hogy száraz, hűvös helyen, napfénytől védve, gyerekektől elzárva tárolandók, illetve azt, hogy alkalmazásuk közben nyílt láng használata és dohányzás tilos!

És azt tudtad, hogy a 8 vagy ennél több munkahellyel rendelkező üzlethelyiséghez olyan fogasos ruhatári részt kell biztosítani a vendégek részére, amely a várakozó résztől el van különítve? Bizony, nagyobb szalonokban erre is ügyelni kell! A munkáltató feladata, hogy az első napon megismertesse a dolgozókat a munkavédelmi szabályokkal.

Veszélyforrások a műkörmös szakmában

A műkörmösöknek különböző veszélyforrásokkal kell szembenézniük:

  • Fizikai veszélyforrások: Elektromos gépek, csúszós felületek, áramütést okozó eszközök, vagy a nem megfelelő világítás.
  • Kémiai veszélyforrások: Veszedelmes anyagok, mint az oldószerek, amelyekkel a műkörmösök gyakran dolgoznak.
  • Biológiai veszélyforrások: Mikroorganizmusok és anyagcseretermékeik. Fontos a fertőtlenítés és a higiéniai előírások betartása.
  • Fiziológiai, idegrendszeri és pszichés igénybevételek: Zaj, amely zavarhatja a munkavégzést.


Munkavédelmi előírások betartása

Fontos, hogy a műkörmösök betartsák a munkavédelmi előírásokat a saját és a vendégeik biztonsága érdekében. A Moonbasanails.hu oldalról rendelt termékek biztonságosak és megfelelnek az előírásoknak. Fontos azonban a körültekintő és szakszerű használatuk.

Összegzésként, a műkörmös szakembereknek nemcsak a szakmai készségeiket kell fejleszteniük, hanem tisztában kell lenniük a munkavédelmi előírásokkal is, hogy biztonságos és egészséges munkakörnyezetet biztosíthassanak mind maguknak, mind a vendégeiknek.

Vélemény, hozzászólás?