Körömlakk eltávolítása házilag

A körömlakk eltávolítása néha nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Persze, ha van kéznél minden oldószer, kellék és kiegészítő, akkor nem problémás folyamat. De mit lehet tenni akkor, ha nincs?


Néha előfordul, hogy szeretnénk a körömlakkot eltávolítani, de a legkézenfekvőbb megoldás, azaz a körömlakk lemosó használata akadályozott. Ez lehet amiatt, hogy váratlanul megsérül a frissen pingált felület, de az is szóba jöhet, hogy pusztán megfeledkeztünk arról, hogy új flakonnal kellene venni.

Sokan ilyenkor alternatív vegyszerekkel (alkohol, hígító, egyéb oldószer) próbálkoznak, de ebből több kár származik, mint haszon, hiszen amellett, hogy nem igazán fogják leszedni a lakkréteget, még a bőrünket-körmünket is károsítják. Gyakran nem jut eszünkbe, hogy a bőrünkre kerülő vegyszerek fel is szívódhatnak és belekerülhetnek a véráramba, ezért nem érdemes olyan szerekkel próbálkozni, amelyek nem kifejezetten kozmetikai céllal kerültek kifejlesztésre. A kaparás sem jó megoldás, hiszen megsérthetjük a körömlemezt vagy a körbeölelő bőrredőt.

Körömlakk eltávolítása

Körömlakk eltávolítása házilag

Van egy nagyon egyszerű eszköz a fölöslegessé vált lakkréteg eltávolítására, ha elmondjuk mi az, biztos, hogy nektek is eszetekbe fog jutni, hogy volt már a jelenséggel tapasztalatotok. Ha két rétegben visszük fel a lakkot, tudjuk, hogy érdemes nagyon óvatosan bánni az ecsettel, hiszen ha túl hamar visszük fel a második réteget, akkor a még folyós festéket „összetúrhatjuk” vele, ha viszont túlságosan megszárad, akkor azt tapasztaljuk, hogy a fölső réteg oldja az alsót.

Pont ezt a tulajdonságát használjuk ki a körömlakklemosó-mentes körömlakk lemosáskor. Kenj az eltávolítandó festékrétegre egy vastag réteg lakkot, várj egy két pillanatot (de semmiképp se hagyd megszáradni!), majd papír zsebkendővel töröld le. Ne használj most vattát, mert a szálai beleragadhatnak a feloldott, mégis sűrű lakkba. Dolgozz gyorsan, és határozott mozdulatokkal, mert a sűrű lakk épp csak kenhető és nagyon gyorsan szárad! Ha első törlésre nem jött le minden, akkor vigyél fel rá újabb lakkréteget/cseppet, és töröld le újra. Arra viszont vigyázz, hogy a bőrödre ne nagyon kerüljön, mert onnan macerásabb levakargatni. Ha van kedved hozzá, próbáld ki az idei körömtrend egyik legextravagánsabb darabját, a félig lemosott körmöt!

Ennél a „festési módnál” a körömágy mentén nem teljesen mossák le a felvitt lakkot, így egy kopottas, elvékonyodó, elkent szélű sáv marad a köröm széleinél.

Vélemény, hozzászólás?