Lábgomba: a kellemetlen téma

A lábgomba elég kellemetlen tud lenni. Amilyen hamar összeszedheti az ember, annál sokkal nehezebb és lassan folyamat megszabadulni tőle. Ráadásul ha nem kezeljük időben, akkor még súlyosabb problémákat is okozhat.


A hosszú tél alatt a lábainknak elég mostoha sorsa volt. Szűk, sokszor kényelmetlen cipőkbe kényszerítve szinte soha nem szellőztek hiszen a hidegtől mindig védeni kellett: hol zoknival, hol cipővel, vastag bundás csizmával. Ha nem ügyeltünk arra, hogy csak természetes anyagból készített zoknit hordjunk (pamut, gyapjú, bambusz stb.), illetve nem természetes anyagból készült cipőkben töltöttük a napjainkat, jó eséllyel gyakran befülledtek, beizzadtak és ez bizony melegágya a körmöt és a bőrt érintő fertőzéseknek (az angolok a gombás lábat sportolólábnak is hívják, utalva ezzel arra, hogy a cipőbe beizzadó láb az egyik legesélyesebb arra, hogy kialakuljon rajta a fertőzés).

Lábápolási tippek

A lábgomba tünetei

Bár a lábgomba legészrevehetőbb tünetei a köröm elváltozásai, első körben a bőrt támadja meg. A viszkető bőrfelületek, az ujjak között felpálló, berepedező bőr, a fizikai igénybevételnek kitett területeken a bőr kivörösödése, apró hólyagok megjelenése mind arra utalhat, hogy minket is elért ez a gyakori fertőzés.

Súlyosabb fertőzésben lesznek érintettek a körmök: először kisebb felületen, majd végül az egész látható körömlemezen sárgás elszíneződés jelenik meg, a körmök megvastagodnak, lemezesen törnek, ollóval nehezen vághatóak és törékenyek lesznek.

Miért kell kezelni a lábgombát?

A lábgomba okozta tünetek további fertőzéseknek nyithatnak utat, így például a felpuhult és berepedező bőr nyitott kaput tart különféle bőrgyulladásoknak, sőt az orbánc kialakulásának esélye is megnő. A gyulladt bőrfelület vagy hámsérülés begennyesedhet, így szélsőséges esetben fekély és vérmérgezés is kialakulhat.

A lábgomba nem csak individuális fertőzés alakjában jelentkezhet, hanem különféle krónikus betegségek kísérőtünete is lehet. A cukorbetegség, a candida vagy egyéb, az immunrendszert szignifikánsan legyengítő betegségek képtelenné teszik a szervezetet arra, hogy megküzdjön a külvilágból támadó kórokozókkal.

Lábápolási tippek

A gombás körmök rendkívül csúnyák, a sárga elszíneződés miatt is, de idővel a körömlemez eldeformálódhat, benőhet és ezzel további torzulásokat idéz elő a lábujjakon.

A gomba megelőzése és kezelése

A lábgomba legjobb kezelése a megelőzés. Ez nagyon sok dologgal így van, de mivel a lábgomba, ha már egyszer megtelepedett, csak nagyon hosszas (hónapokig tartó) kezeléssel távolítható el – sőt vannak olyan álláspontok, hogy véglegesen soha nem szabadulunk meg tőle – ebben az esetben ez az állítás hatványozottan igaz.

Megelőzés

A lábgomba megelőzéséhez bizonyos higiéniai szempontokat érdemes szem előtt tartani. Ne használjunk senkivel közös törülközőt! Olyan nyilvános helyeken, ahol vizes/nedves közeg van (fürdők, zuhanyzók, medencék, szauna, gőzfürdő, infraszauna stb.) soha ne járkáljunk papucs nélkül, és ne érjünk meztelen bőrrel a közös használatú dolgokhoz!

Ruhadarabjaink, fehérneműink, zoknijaink és lábbelijeink kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy természetes alapanyagúak legyenek. A műszálas zokni nem vezeti el a láb bőrének felületéről a izzadságot, és így könnyen elszaporodhatnak a kórokozók a nedves környezetben.

Időről időre hagyjuk szabadon szellőzni a lábainkat. A megfelelő évszakban járjunk nyitott szandálban, és ha tehetjük, járkáljunk mezítláb füvön, homokban, ez nem csak a bőrnek, hanem a talpnak és a láb csontjainak is jót tesz.

Bizonyos betegségek és kezelések idején külön figyelmet kell szentelni a gombásodás veszélyének. Ilyenek lehetnek az antibiotikumos kezelések, amelyek minden gombás megbetegedésre való hajlamot felerősítenek, illetve a cukorbetegség, amelynek egyik mellékhatása, hogy romlik a láb vérellátása, továbbá olyan testi állapotok, amelyek fokozottabb izzadással járnak.

Lábgomba: a kellemetlen téma

Kezelés otthon

Ecetes lábfürdő

3 liter kézmelegnél kissé melegebb vízhez keverjünk egy liter szobahőmérsékletű ecetet. Ebben áztassuk a lábunkat legalább 20 percig, úgy, hogy a körmök is beleérjenek. Egy hétig minden nap végezzük el a lábfürdőt, majd a végén, törülköző segítségével finoman dörzsöljük le a felázott elhalt bőrt (ne használjunk ollót, reszelőt, mert az nem jó, ha esetleg sebet ejtünk a fertőzött bőrön!). Az ecet fertőtlenít és ápolja a bőrt.

Illóolajak

Az illóolajakat lábfürdőbe cseppentve vagy krémbe keverve is alkalmazhatjuk. Egy 5 literes lavórnyi vízbe maximum és összesen 20 cseppet tegyünk. Készíthetünk lábkezelő krémet úgy, hogy kakaóvajba vagy sheavajba cseppentjük az illóolajokat és azzal kenjük be fürdés után a fertőzött területet.

Vélemény, hozzászólás?