Negative space körömminták

A negative space körömminták ugyan nem számítanak újdonságnak, de azért mindmáig megőrizték méltó helyüket a legnépszerűbb körömdíszítési eljárások toplistájában.


A negative space (magyarul talán ellentér, negatív tér lehetne a legjobb elnevezés) annak a divatirányzatnak a terméke, amely egyszerre kívánja a körömminták és persze a divat területén megjeleníteni a természetességet és a merész trendeket.

Kicsit hasonlít ez a körömminta azokhoz a divatos ruhákhoz, amelyeket „villantósnak” nevezünk. A köldököt, derékvonalat, csípőt olyan módon megmutató ruhadarabok, amelyekből mintha ki lenne vágva egy rész, pont azt a hatást keltik, mint a negative space körömfestés.

A másik gyorsan teret nyerő divatirányzat, amelyhez kapcsolni lehetne, a bandage stílus. Vagyis azok a ruhák, amelyek széles „szalagokból” (a bandage magyarul fásli vagy pólya) készülnek, nagy kiterjedésű anyagdarabok helyett. Ezek a csíkokból szabott vagy a szabásvonal mentén haladó, azt kihangsúlyozó sávokkal ellátott szettek azoknak a körömmintáknak a megfelelői, amelyek széles sávokból állnak össze.

Nézzünk néhány negative space körömmintát!

negative space körömminták
negative space körömminták

Természetesen minden festés megkezdése előtt érdemes alapozólakkot használni, hiszen a negative space-ben erős színeket használunk, amely megfoghatja a körmöket. A fényes alapozólakknak amúgy is fontos szerep jut a negative space mintában, hiszen kivillan a színes sávok, csíkok és flekkek alól.

Negative space alapok

A legegyszerűbb negative space minták úgy készülnek, hogy a köröm egy részét letakarjuk valamivel (cellux-szal, vékony körmös ragasztócsíkkal), és a fennmaradó részt lefestjük erős színnel (pl. feketével).

Tehát: fogjunk egy cellux-darabot, és a csücskét illesszük a holdunkra úgy, hogy a hegye a körmünk vége felé mutasson. Fessük feketére a fennmaradó részt, majd a teljes száradás előtt szedjük le a celluxot. Így egy a körmünk végének közepe felé mutató hegyű háromszög maradt negatívban.

Ugyanezt elkövethetjük „pozitívban is”, azaz két ragasztócsíkot tegyünk a körmünkre úgy, hogy a körömágyunknál a fent leírt háromszöget hagyják csak szabadon, így végül ennek a területét festhessük le.

A háromszöget tehetjük a köröm másik végére is, azaz a körmünk vége lesz ebben az esetben a háromszög talpa. Ugyanígy elkészíthetjük negatív és pozitív háromszöggel is.

Következzenek kissé bonyolultabb negative space körömminták

Kereszt: cellux-szal és körmösboltokban kapható keskeny ragasztócsíkkal is dolgozhatunk. A cellux szalagját félbe kell vágni, igyekezzünk egyenes vonal mentén megtenni ezt. Ragasszunk keresztet a körmünkre, majd fessük ki a választásunk szerint vagy a belsejét vagy a külsejét (ez persze csak párhuzamosan illesztett vékony ragasztócsíkkal megy). Ha a belseje lesz a negative space, akkor ne felejtsük el keretezni a végén, illetve ha a belsejét festjük ki, gondoljunk arra, hogy ne fessük végig a csíkot a körömszélekig, hanem egyenes vonallal „vágjuk el”.

Cikkcakk minta: ebben az esetben a félbe vágott celluxot vagy az egymással párhuzamos, kb. 2-3 mm távolságra elhelyezett vékony ragasztócsíkokat halszálka formában tesszük le a körömre, majd minden második sávot festjük be.

Keresztben vagy hosszában elhelyezett sáv: a körmünk felezővonalánál helyezzük el a félbevágott celluxot vagy a vékony ragasztócsíkokat, és a rajta kivüleső részt festjük be.

Pepita vagy káróminta: ez picit nehezebb ha cellux-szal szeretnénk elkészíteni. Vékony ragasztócsíkkal egyszerűen egy a körmök sarkától a körömágyak sarkáig vezető keresztet ragasztunk és az egymással szembe eső mezőket kitöltjük színnel. Cellux-szal az előző cikkben leírt háromszög-elkészítési móddal tudjuk megcsinálni ezt a mintát, háromszögenként. Természetesen csak az első teljes száradása után tudjuk elkezdeni a másodikat.

Hosszanti csíkok: a félbevágott cellux két csíkját, vagy a vékony ragasztószalag két pár csíkját egymással párhuzamosan helyezzük a körömre, függőlegesen, vízszintesen vagy átlósan. Minden második sávot fessük be!

Extra tippek

Nagyon mutatós tud lenni, ha fényes alapozólakk helyett csillámos vagy holografikus lakkal alapozunk. Így a kivillanó rész mélységet kap, és a csillogás még jobban kihangsúlyozza a két lakk kontrasztját.

Vélemény, hozzászólás?