Nyomdázás strasszkövekkel

A körömnyomdázás régóta ismert módja a körömdíszítésnek. Azért kiváló eszköz mert csodás és részletes mintákat varázsolhatunk a körmeinkre anélkül, hogy volna hozzá kézügyességünk, ecsetünk, kedvünk vagy időnk. Ám most itt egy új módszer, amivel egy újabb szintre emelhetjük a körömdíszítést, a nyomdázás strasszkövekkel!


A körömnyomdázás úgy működik, hogy egy előregyártott sablon réseibe egyenletesen nyomdalakkot „masszírozunk”, majd azt egy rugalmas és tapadós nyomda stempli felületére nyomjuk, és onnan visszük fel a köröm felületére.

A nyomdázás strasszkövekkel hasonlóan történik. A kis tégelyben kapható, egyforma méretű kristályokat egy műanyaglap felületébe mart sablonba kell óvatosan beilleszteni, majd a hozzá való nyomda felületére felvenni és onnan a körmökre helyezni.

Nyomdázás strasszkövekkel

A nyomdázás strasszkövekkel előnyök

A kristálynyomdázás nagy előnye, hogy ha sok kristályt akarunk egy felületre felvinni – főleg, ha azok mérete alulmarad egy bizonyos mértéken -, az kézzel rendkívül nehéz. Macerás és hosszan tartó folyamat. Megoldhatjuk csipesszel, vagy úgy, hogy benedvesített fülpiszkáló felületére vesszük fel a kristályt, de mindegyik bizonytalan, a kő kieshet, vagy nem ott engedi el az eszköz, ahova tenni akartuk és akkor lehet utólag igazgatni.

Az sem utolsó szempont, hogy a sablon egy előre megtervezett, pontos rendszer szerint teszi le a kristályokat, tehát a mintában nem következhet be torzulás a felvitel során.

Nyomdázás strasszkövekkel

A nyomdázás lépései

A sablon feltöltése természetesen szintén nem egyenként történik. Az apró kristályokat kiszórjuk egy papírlapra, magunk elé tesszük a sablont, majd egy vattakorong segítségével felvisszük/felsöpörjük a kristályokat a sablonra. Majd ugyanazzal a vattakoronggal egyik széltől a másikig tologatjuk a kristálykupacot. Finom, apró mozdulatokkal dolgozunk, nem egyből széltől szélig, hanem inkább söprögetünk. Így a kis kristályszemeknek lehetőségük van a helyükre kerülni, a sablon lyukaiba befordulni.

Ha az összes lyukba került már kő, fogjuk a nyomdát, és a körömnyomdából ismert mozdulattal, szélről indítva végiggörgetjük a felületen. A kristályoknak attól függően készíthetjük elő a körmöt, amilyen festési módot választunk. Minden esetben félig megszikkadt réteggel dolgozunk, hogy a nyomdával ne tegyük tönkre a felületet, de a kövecskék bele tudjanak ragadni.

Nyomdázás strasszkövekkel

A nyomdázást középről kezdjük, majd egyik és másik irányban is végiggörgetjük a körmön. Így a nyomda puha végére feltapadt kristályok elfoglalják a helyüket a köröm felületén. Ügyeljünk rá, hogy mindenhol egyenletes nyomást fejtsünk ki, hogy mindenhova megfelelően tapadhassanak a kis kövek. Végül, ha kedvünk tartja, a tartósság érdekében húzzunk rá egy réteg színtelen fedőlakkot.

Vélemény, hozzászólás?