Téli kézápolás otthoni praktikákkal

A téli kézápolás ugyanolyan fontos, mint az év többi időszakában, de télen talán azért is különösen fontosabb, mert ilyenkor nagyobb és intenzívebb környezeti hatások is érhetik a kezünket. Mostani bejegyzésünkben néhány otthoni praktikával látunk el a téli kézápolás területén.


Alaposan benne vagyunk már a télben, és ugyan még nincsenek kifejezetten hidegek, de a szeles, esős, olykor fagyos időjárás és a napfény hiánya már most is kikezdhette a bőrünket. Nem szükséges azonban súlyos összegekért különféle extra ápoló krémeket vennünk, hiszen a háztartásunkban is találunk egy rakás olyan dolgot, amivel csodás bőrt varázsolhatunk magunknak.

A téli időszakban a vérkeringés is lelassul, emiatt van, hogy a bőr felszínének kiszáradása mellett gyakoribbak a bőrkeményedések is. Ezeket általában radírozással, reszeléssel szoktuk eltávolítani, de ehhez mindenképpen el kell készíteni, meg kell puhítani a bőrt, mert különben fájdalmas berepedéseket idézhetünk elő.

Téli kézápolás: a bőrkeményedések eltávolítása

A cipeléstől, háztartási munkától – még akkor is, ha az nem kapálás – bőrkeményedések alakulnak ki az nők kezén is. Különösen, ha gyűrűt hordunk, annak az ujjunknak a tövében hajlamos „tenyérbütyök” kialakulni.

Ezeket a bütyköket alaposan áztassuk ki vízben, vagy olajos fürdőben. Langyosítsunk meg annyi olívaolajat, amennyibe bele tudjuk meríteni a tenyerünket, majd hagyjuk benne 20 percig. Végül alaposan masszírozzuk át az adott területet.

Végül olyan reszelővel vagy dörzskővel távolítsuk el a fölösleges és megvastagodott száraz bőrt, mint amilyet a sarkunkhoz, lábfejünkhöz használunk. A lábkeményedések eltávolításához hasonló kis eszközöket lehet kapni sokkal kisebb méretben is, ezekkel hozzá tudunk férni a tenyerünkhöz, ujjtövekhez. Ne használjuk a bőrkeményedés eltávolítására ollót, mert növekedésre serkentjük vele a bőrt. A könyökünkön és az alkarunkon is kialakulhatnak bőrkeményedések, ha sokat könyökölünk, illetve íróasztalnál dolgozunk. Az ilyen vékony bőrön létrejövő száraz bőrfelületeket búzakorpával is el tudjuk távolítani: keverjük péppé jó zsíros tejjel/tejszínnel, de ha nincs otthon ilyesmi, a víz is jó. Addig hagyjuk rajta amíg rá nem szárad, majd száraz rongy segítségével dörzsöljük el a felületen, hogy radírozó hatását kifejthesse. Végül mossuk le a bőrt és hidratáló krémmel kenjük be.

téli kézápolás

A bőrkeményedések a bőrünk védekező mechanizmusa következtében jönnek létre: ha nagy vagy hosszú ideig tartó erőbehatás éri a bőrünket, a hámréteg megvastagszik, majd a felső része kiszárad, és megkeményedik, hogy védje a bőr mélyebb rétegeit.

A bőrkeményedések eltávolítása után mindig használjunk ápoló és tápláló krémet vagy növényi kezeléseket (lásd alább), hiszen az elhalt hámsejtek eltávolítása után friss, ún. újbőr marad a felszínen, amely érzékeny.

téli kézápolás

Nézzük, milyen élelmiszerekkel, háziszerekkel táplálhatjuk a bőrünket!

Citromhéj

Ha citromlevet facsarunk, soha ne mulasszuk el a megmaradó citromhéj belsejével áttörölni a kezünket. A citromsav tisztít, fertőtlenít, a citromolaj táplál. Ráadásul a citromsav fehéríti is a körmöket, így könnyedén eltünteti az elszíneződéseket róla.

Krumpli

Kevesen tudják, hogy a burgonya milyen erőteljesen ápolja a bőrt. Állítólag az orosz nők azért olyan szépek, mert burgonyával ápolják a bőrüket a nagy téli hidegek során. A reszelt krumpli pakolás még a berepedezett kézbőrt is nyugtatja, gyógyítja.

Uborka

Az uborka egyedülálló módon frissíti a bőrt, eltávolítja az elhalt hámsejteket, megnyitja a pórusokat, és feltölti saját vitaminjaival, ásványi anyagaival.

Tej

Száraz kezeinket egyszerűen áztassuk langyos tejbe. Tele van vitaminnal, a zsírtartalma magas. Ha egy kis őrölt mandulát is szórunk bele, még a körmeinknek is jót teszünk vele.

Olívaolaj

Tudjuk, hogy az olívaolaj kiváló bőr és hajápoló, valamint megenni is rendkívül egészséges. Akár önmagában is nagyon jó hatású, a kezeink bőrének táplálására, de ha barna cukrot oldunk fel benne, a kifejezetten sebes, gyulladásos bőrre is gyógyír lesz.

Szezámolaj

Rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Puhít, táplál, hidratál.

Méz

A méz kiváló fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, így bármilyen sebesülés vagy csípés estén nagyon jó szolgálatot tehet. Bármilyen olajjal elkeverhetjük (vagy tejjel/tejszínnel, hiszen azok is jó zsiradék-források), ha rózsavizet vagy rózsaolajat használunk hozzá, az kiválóan puhítja a bőrt.

Vélemény, hozzászólás?