A tökéletes köröm titka

A tökéletes köröm titka előtt nem árt néhány fontos alapszabályt és feltételt megimsernünk. Hiszen megint erősödik a körömfestési divaton belül az a trend, amelyben sima egyszínű flekkekből áll össze a minta. A színárnyalatos körömfestés nem csak abból a szempontból érdekes, hogy szép színárnyalatokat kell összeválogatni, hanem abból is, hogy minden színárnyalat máshogy „adja ki” a körömfestés hibáit, így nagyon érdemes megtanulni és begyakorolni, hogy szép, egyenletes és hibátlan legyen a festés.


A tökéletes köröm titka abban rejlik természetesen, hogy milyen a körömlakk állaga. Hiszen a sűrű, ragacsos, beszáradt lakkot nem lehet szépen egyenletesen elkenni. Nem mindegy az ecset formája és szerkezete sem, hiszen akkor tudjuk pontosan irányítani a festéket, ha megfelelő eszközünk van hozzá.

A körömlakk állaga akkor jó, ha közepesen folyós, vagyis nem annyira sűrű, hogy kenni kelljen, de nem is annyira híg, hogy száz réteg kelljen az egyszeri fedéshez. Az állag körülbelül akkor megfelelő, ha az ecsetet a lakkból kiemelve a cseppnek szüksége van néhány másodpercre ahhoz, hogy megformálódjon, de végül összeáll és leesik. Ha ennél hamarabb csöpög túl híg, ha egyáltalán nem csöppen le akkor túl sűrű.

A tökéletes köröm titka

Ami az ecsetet illeti, ezt inkább az egyéni igények határozzák meg, de az általános tapasztalat az, hogy nem jó, ha túl széles, nem jó ha túl vastag, de ugyanígy nem jó, ha túl vékony vagy túl hosszú. Volt néhány márka, amelyik azzal reklámozta a lakkjaiban elhelyezett vastag ecsetet, hogy egy mozdulattal befedi a körmöt, de ez nem mindig jó, mert cakkos lehet a széle az ecset terülése miatt. A nagyon vastag ecsetben nehezen kontrollálható, hogy mennyi festék maradt, és hogyan adja ki magából. A vastag ecset szálai szétállhatnak, így kenés közben fröccsenhet, kiszaladhat a szélére. A hosszú ecsettel általában nem lenne baj, de gyakorlott kezet igényel vele a pontos, egyenletes munka.

A tökéletes köröm titka – az alapok

Mielőtt nekilátnánk, ismételjünk át néhány alap infót a körömfestéssel kapcsolatban. Soha ne feledkezzünk meg az alapozólakkról, nem csak azért mert így elkerülhetjük a köröm elszíneződését, de bízvást számíthatunk arra is, hogy kiegyenlíti a körmünk felületi hibáit. Érdemes első lépésként a színes lakkal is befedni a körömszéleket (nem csak géllakk esetén), így szebb és tartósabb is lesz a lakkozás.

Végül lássuk a tökéletes köröm elkészítésének technikáját! Mártsuk az ecsetet az egyenletes állagú körömlakkba (ha szétvált nem érdemes rázni, fejre fordítani, inkább az oldalára fektetve finoman hengergessük a két tenyerünk között az üveget). Lassan emeljük ki az ecsetet, majd az egyik oldalát húzzuk le az üveg peremén. Ha nagyon sok festék maradt rajta, egy pillanatra érintsük a másik oldalát is az üveg széléhez, de ne húzzuk le!

A tökéletes köröm titka

Helyezzük az ecset festékes oldalát a köröm közepére, 2 mm-re a cuticulától, úgy, hogy az ecset „szára” a körömvég felé álljon. Ha már az ecset a körömhöz ér, finoman toljuk a cuticula felé, majd húzzuk végig a körmön megállás nélkül. Helyezzük vissza a kiindulási pontra az ecsetet és finoman ívelt mozdulattal (ismét a cuticula felé indítunk), húzzuk végig a köröm egyik szélén, majd ugyanígy a másikon is. Hagyjuk szétterülni a lakkot. Utólagos igazításra csak akkor van szükség, ha túl sok lakkot vittünk fel.

Az ügyetlenebbik kézzel sem lehetetlen

A következő kihívás, hogy hogyan fessük ki az ügyetlenebb kezünkkel az ügyesebbet legalább olyan színvonalon mint a másikat, lehetőleg félrecsúszás, belenyúlás és a bőrünk összefestékezése nélkül. Erre már több technikát is kitaláltak az okosok, amelyek közül főleg az alapján fogsz tudni választani, hogy neked mi a konkrét „ügyetlenséged”.

Az egyik, hogy igyekszel kicsi mozdulatokat használni, és mindkét kezed használod, de úgy, hogy közben mindkettőt megtámasztod az asztalon. Vagyis: tedd le a festendő kezet kinyújtott ujjakkal, majd vele szemben a másikat az ecsettel a kézben, olyan távolságra, hogy épp kényelmesen elérje az ecsetet. Az ecsetes kezed épp csak annyira mozgasd, amennyire a festék felkenése megköveteli, a másikat pedig igyekezz alá igazítani, oldalt dönteni a szélek festésekor, hogy jól hozzáférj.

A másik technika hasonlít az elsőhöz, csak annyiban más, hogy az ecsetes kezet illetve az ecsetet egyáltalán nem mozgatod. A fixen tartott ecset alatt húzod és forgatod a kifestendő körmöt, illetve a kezed. Vannak akik azt ajánlják, hogy az ügyetlenebbik kezed használatához bontsd mozdulatokra a teljes mozdulatsort, és ennek megfelelően alkalmazd a második technikát. Vagyis: tedd le az ecsetet a kezdőpontra, húzd meg a középvonalat, majd tedd vissza a kezdőpontra, és indítsd a mozdulatot a körömszéle felé, állj meg, forgasd el az ujjad, és úgy húzd a körömszéllel párhuzamos vonalat. Ugyanezt a másik irányba is tedd meg.

Comments

  1. […] és fényes lakkok nagyon előnyösek. A különböző textúrák kiemelik a köröm szépségét, ápolt megjelenést kölcsönözve […]

  2. […] hogy élvezd a gondozott lábak látványát. A haj- és arcpakolások mellett ne feledkezz meg a lábaid ápolásáról sem. A durva bőr és a száraz körmök ellen a legjobb megoldás egy kellemes, meleg lábfürdő, […]

Vélemény, hozzászólás?