Körömtörténelem: tudod, hogy miért olyan divatos a piros lakk?

A körömtörténelemben a piros szín a szenvedély és a szerelem kifejezője, energiát sugároz, így nem meglepő, hogy minden nő imádja. A körömlakkozás a körömtörténelemben is fontos szerepe volt a vörös lakkoknak, erről és más érdekességekről olvashatsz legújabb cikkünkben. Gyere velünk egy kis időutazásra!

 

Körömfestés az ókorban

A nők már az idők kezdete óta ügyesek voltak a hódításban, minden praktikát bevetettek, hogy felhívják magukra a figyelmet. Az ókoriak is hamar rájöttek, hogy a körömfestés és -díszítés remek eszköz lehet ebben. Az ókori görögök rabszolgái például ezüstporral kenték be a vezetőik körmét, mind a kézen, mind a lábon.

Kínában és Egyiptomban olyan leleteket találtak, amelyek szerint a gazdagok porcelánnal és rizsporral díszítették az ujjaikat, aranylemezekkel pedig egyedivé tették a körmöket.

A legendák szerint Kleopátra, Egyiptom híres királynője, aki a szépségéről volt ismert, nemcsak a hajára fordított nagy gondot, hanem a körmeire is. Azt mondják, porcelánt használt és fekete-vörös színűre festette őket. Már ebben az időben divatos volt a piros! Minél magasabb rangú valaki volt, annál sötétebb árnyalatban festették a körmeiket.

Az ókori Indiában a henna már akkoriban is népszerű volt. Ezt a misztikus, vörös festéket elsősorban a kezekre kenték, de a körmöket is festették vele.

Körömtörténelemben
Körömtörténelemben

A középkori és reneszánsz körömápolás

A körömtörténelemben régebben is főleg a kezükkel dolgoztak az emberek, így a hosszú, díszes körmök viselése csak a felső osztályoknak volt lehetséges. 1300 körül, a kínai Ming-dinasztia idején a gazdag nők kezdtek először hosszú műkörmöket viselni, ami akkoriban státuszszimbólumnak számított.

Európában a középkorban a higiéniai körülmények miatt a körömfestés nem vált divatossá. A reneszánsz azonban változást hozott. Divatba jött a hosszú köröm, aminek inkább praktikus oka volt, hiszen akkor még nem létezett körömreszelő vagy körömolló. Az úri kisasszonyok – és a férfiak is – szívesen viseltek hegyes körmöket. Ebben az időben a fekete és a piros volt a legnépszerűbb körömfestési szín.

 

A tudomány fellendülése és a körömszépítés új korszaka

A felvilágosodás korában, amikor a tudományos fejlődés felgyorsult, születtek meg az első reszelők és körömvágó ollók, egy fogorvos kreatív elméjének köszönhetően. Érdekes módon az első jelentős műköröm is egy fogorvoshoz kötődik: 1954-ben Frederick Slack munka közben eltörött körme miatt készített magának egy akrilból készült műkörmöt. Később tökéletesítette ezt a módszert és testvérével létrehozták a Patti Nails műkörömgyártó céget.

A körömlakkok feltalálása az autófényezőknek köszönhető: Henry Ford műhelyében az első autófestékekkel egyidőben készült el az első magasfényű alapanyagokból álló körömlakk, amit tovább kellett fejleszteni. 1932-ben került piacra az első, valódi pigmenteket tartalmazó körömlakk, amely azonnal a nők kedvencévé vált.

 

A körömtörténelemben a divat állandóan változik

A körömlakkok színei kezdetben fekete és vörös voltak, mivel ezek a színek vonzották a figyelmet. Amíg csak fekete-fehér filmek léteztek, a filmsztárok is sötétebbre festették körmeiket, hogy azok jól láthatóak legyenek a vásznon.

Amikor megjelentek a színes filmek, a körömlakk és a smink még fontosabbá váltak. Marilyn Monroe vörös körmeivel hódított, talán ezért is lett azóta is olyan népszerű a piros lakk.

Manapság már számtalan szín közül választhatunk, minden árnyalat megtalálható. 2022-ben a kékes Very Peri volt az év színe, kíváncsian várjuk, mi lesz a következő év színe. Talán a piros egyik árnyalata?

Amit a jövő tartogat, azt még senki sem tudja, de biztos, hogy a körömlakkozás és a szépségápolás nem megy ki a divatból. Válogass a kellékek közül a Moonbasanails kínálatából 2023-ban is!

Comments

  1. […] a vörös és bordó árnyalatok nem a te világod, választhatsz rózsaszínt vagy más nőies színeket. A Valentin […]

  2. […] így minden stílus kedvelője megtalálhatja a neki megfelelő árnyalatot. Legyen szó klasszikus vörösről, púderrózsaszínről, vagy élénk színekről, a félig tartós körömlakkokkal minden […]

Vélemény, hozzászólás?