UV lámpa vagy UV LED lámpa?

A gél lakk UV lámpa vagy UV LED lámpa fénye alatt köt meg, szilárdul meg, válik folyékony halmazállapotról szilárd halmazállapotúra. Mostani bejegyzésünkben szeretnénk egy kis rendet tenni a fejekben, hogy mikor, melyik UV lámpát érdemes és jó használni.


Jól tudjuk, hogy a gél lakkok, vagy más néven zselé lakkok UV fény hatására kötnek (nem száradnak!) meg a körmeinken. Hosszú évek óta ezeket használjuk (illetve használják a kozmetikusok is, hiszen a műkörmök zseléi is erre a fényre kötnek), és teljesen oda vagyunk tőlük, hiszen a szimpla levegőn száradó körömlakkok (főleg több rétegben) akár órák alatt tudnak csak tökéletesen megszáradni (lásd lefekvés előtti lakkozás=reggelre takarómintás a köröm), ezzel pedig percek alatt kész a manikűr. Az utóbbi években pedig betörtek a piacra az úgynevezett UV LED lámpák, amelyek még jobban lerövidítik a körömfestés abszolválásának idejét.

Mikor használhatjuk melyiket? Kinek melyikre érdemes beruházni? Nézzünk egy alapvető összehasonlítást ezekről a termékekről!

UV lámpa

Hogy működik az UV lámpa?

Az UV lámpa fénycsövet tartalmaz, amely ún. ibolyántúli azaz ultraviola fényt bocsájt ki. Ez a látható fény alsó határától (a leghosszabb hullámhosszú, de még látható fény az ibolya) a röntgensugarak tartományáig tartó alacsony hullámhosszú fénytartomány alkalmas olyan kémiai átalakításra, amely szükséges a körömzselékben található kötőanyagok megszilárdulásához.

Az UV LED műkörmös lámpák izzókat tartalmaznak. Ezek az izzók egy adott lámpában nem cserélhetőek – vagyis, ha kiég az izzó, az egész lámpát cserélni kell – de mivel évekig nem égnek ki, ez nem jelent olyan nagy gondot.

Milyen lakkokhoz használhatjuk őket?

Az UV LED lámpák többféle hullámhossz-tartományban is működhetnek (teljesítménytől függően), de minden esetben igaz az, hogy nem fedik le teljesen az UV tartományt. Ezért – bár nagy általánosságban elmondható, hogy ami UV fényre köt, az az UV LED lámpa alatt is fog – sajnos előfordulhat, hogy bizonyos zselék és gél lakkok nem, vagy csak nagyon nehezen fognak megkötni UV LED lámpa fényére. Ha meg vannak a konkrét gél lakk vagy zselé típusok, amelyeket használni kívánunk a későbbiekben, érdemes az üzletben kipróbálni, hogy a kiválasztott lámpa alatt „hogy muzsikálnak”, és csak akkor megvenni – az amúgy elég borsos árú – UV LED lámpát, ha minden rendben.

Gél lakk induló készlet

Kinek melyik UV lámpát érdemes választani?

Az UV LED lámpa azoknak igazán kedvező befektetés, akik sokat használják. Élettartama többszöröse a fénycsöves lámpáknak (különösen ha használat közben megfelelő hűtésről gondoskodunk, pl. egy ventilátorral), de ez csak akkor eredményez megtakarítást, ha napi-heti több órát használjuk.

A LED izzó fogyasztása mindeközben minimális. Ez is főleg akkor válik fontossá, ha sokat használjuk a lámpát. Összefoglalva: a LED nagyobb befektetés minimális fenntartási költség és hosszú élettartam mellett, az UV lámpának napjainkra már egészen olcsó változatai is vannak, ugyanakkor a fogyasztása nem elhanyagolható, és a fénycsövet a használat mértékének függvényében, de mindenképpen hamarabb mint a LED élettartama, cserélni kell.

Az UV lámpákban elvileg lehet cserélni a fénycsövet, de nem biztos, hogy érdemes, hiszen a lámpa árának nagy százalékát annak költsége teszi ki, és gyakori, hogy a csere-csövek sokkal rosszabb minőségűek, mint azok, amelyeket a lámpával együtt veszünk. Ettől függetlenül a lehetőség fennáll, és tény, hogy egy UV fénycső sokkal kevesebb költséggel beszerezhető, mint egy UV LED lámpa.

Gél lakk használata

A választás másik alapvető szempontja lehet, hogy általában mennyire sietünk, mennyire lehet fontos az a pár perc időnyereség, amelyet a két lámpa teljesítménye közötti különbséggel elérhetünk. Ha magunknak készítünk körömmintát, mondjuk kéthetente vagy havonta egyszer, ez nyilván kevésbé kap jelentőséget, mint ha műkörmös szalonban dolgozunk, vagy csak a barátnői körnek készítünk zselélakkozást.

Mindkét lámpa esetében érdemes odafigyelni a fény, pontosabban a sugárzás egyenletes elosztására, amelyet tükröződő felületekkel érnek el. Ha jól működő tükör-rendszer van a lámpában, vagy UV lámpa esetében több fénycsövet tartalmaz, az jobb esélyt biztosít a lakk tökéletes és egyenletes megkötésére.

Hibrid lámpák igyekeznek egyesíteni a két fényforrás előnyeit. Ezeknél a termékeknél mindkét lámpa külön-külön is használható, de igény esetén együtt is dolgozhatnak (pl. LED-re nehezen kötő lakkoknál).

Comments

  1. […] akitől mindig csak csodás meglepetéseket kapok, most sem volt másként, mivel egy nagyon jó LED lámpát vásárolt nekem. A sok jó tanács révén könnyen megtudtam a http://www.gellakk.hu segítségével, […]

  2. […] a díszek finom rögzítéséhez. Végül alkalmazz egy réteg fényzselét, és köttess meg az UV-lámpa […]

  3. […] UV fényben megkötő géllakkok használata egyszerű és gyors. Csak két réteg kell a teljes fedéshez. Nem […]

  4. […] jó hír, hogy már nem kell fejtörést okoznia annak, hogy UV vagy LED lámpa közül válassz, mivel ezek minden gél vagy zselés lakkot meg tudnak kötni. Induló […]

  5. […] formázd meg őket, majd alkalmazz egy alapozó réteget. Ezután használj alaplakkot, amit UV vagy LED lámpával köttesd meg. A kívánt szín eléréséhez több réteg félig tartós körömlakkot vihetsz fel, […]

Vélemény, hozzászólás?